Thai Club Finland
THAICLUB.FI
Ihmiset
Etusivu
Tervehdys
Ajankohtaista
Club Info
Matkat
Thai Info
Palaute

THAIMAALAISESTA AJATUSMAAILMASTA

Thaimaalaiset ovat kuuluisia ystävällisyydestään ja hymystään. Suurin hyve niin Thaimaassa kuin monessa muussakin Aasian maassa on kärsivällisyys. Bangkokin ruuhkatkaan eivät saa thaimaalaisia menettämään malttiaan, vaan linja-autoissa seistään ja istutaan ehkäpä useita tunteja päivittäin aasialaisen tyynesti.

Itsehillinnän menettäminen on thaimaalaisten mielestä epäkypsän ihmisen merkki ja huutamalla ja räyhäämällä saa hyvin harvoin tilanteita kehittymään mieleiseensä suuntaan. Useimmiten tällaisella käyttäytymisellä on juuri päinvastainen tulos. Thaimaalaiset yksinkertaisesti kieltäytyvät toimimasta heille huutavan ihmisen kanssa.

Paras tapa toimia on ottaa hymy avuksi ja sanoa: ”Voisitteko auttaa minua hieman?”

Tässä muutamia thaimaalaisia käsitteitä:

Mai pen rai = ei sillä ole väliä

Tällä kuitataan usein monta asiaa. Kun asiat eivät ole menneet niin kuin on oletettu, tilanne kuitataan sanomalla ”mai pen rai”. Joskus se voi olla myös kehoitus toiselle olla murehtimatta liikaa. Se on myös meidän ”ole hyvä” kiitokselle sanonnan vastike ja joskus thaimaalaiset käyttävät sitä korvaamaan anteeksipyynnön.

Viisi s- sanaa 
Nämä viisi sanaa, jotka kaikki alkavat s-kirjaimella, kuvaavat hyvin thaimaalaisia arvoja

Sanuk - hauska, nautinnollinen

hauskuuden etsiminen on thaimaalaisille hyvin tärkeää. Sitä pitää olla paitsi vapaa-ajalla, myös työelämässä. Jos asiat ovat “mai sanuk”, saattaa jopa tuo thaimaalaisten kuuluisa hymy kadota.

Saduak - mukava, miellyttävä

mukavat ja miellyttävät asiat ovat tietysti tärkeitä muillekin kuin thaimaalaisille. Sen sijaan, jos thaimaalaisten mielestä jokin asia on `mai saduak`, se saatetaan jättää kokonaan tekemättä.

Suphaap - kohtelias

Tämä tarkoittaa sekä puhetta että käyttäytymistä. Esimiehiä ja itseään yläpuolella ei tule vastustaa, toisia ei saa syyttää valehtelusta tai väärinteosta. Toisista ihmisistä tulee sanoa kohteliaisuuksia ja muita asioita, jotka antavat heille kasvoja. Kasvojen menettäminen on erittäin paha asia.

Sa aat - puhdas

Myös puhtaus on enemmän kuin vain fyysinen puhtaus, ihmisen käytöksen tulee myös olla puhdasta

Samruam - käyttäytymisen kontrollointi

Käyttäytymistä tulee kontrolloida sen mukaan mikä on ”suphaap ja sa aat”, kasvojen antaminen, säilyttäminen ja menettäminen.

Muita käsitteitä

Dzai jen (viileä sydän) = ottaa rauhallisesti

Täma tarkoittaa sitä, että ihminen pystyy hallitsemaan tunteensa niin ettei näytä suuttumustaan vaikka olisi kuinka vihainen. Tämä ei kyllä aina onnistu thaimaalaisiltakaan.

Dzai roon (kuuma sydän) = helposti suuttuva, äkkipikainen

Edellisen vastakohta. Tätä käytetään ihmisestä, joka suuttuu helposti ja rupeaa huutamaan vihastuessaan. Tilanne, jota pitäisi välttää.

Hen dzai (nähdä sydän) = empaattisuus

Toisen ihmisen myönteinen ymmärtäminen, sympatian ja avun antaminen silloin kun toinen on tehnyt virheen tai on vaikeassa tilanteessa. Yleensä ihminen, joka on toista korkeammassa asemassa on se, jonka tulee olla `hen dzai`.

Kreng dzai (toisen huomioiminen, olla olettamatt tiettyjä asioita) = empaattisuus

Täma on taas sosiaalisesti alempana olevan tapa ottaa huomioon ylempänä olevan kasvot. Ei aseta toista vaikeaan tilanteeseen.

Nam dzai (vesi sydän) = olla armelias, ymmärtäväinen, sympaattinen

Henkilö, joka antaa toiselle jotain, odottamatta vastapalvelua tai vastalahjaa.

Voitto Lippu 
bamboogrovehuahin@yahoo.co.uk

Säätila Thaimaassa
Lehtihuone
Pankkipalvelut
Thaimaanlainen keittiö
Maahantulokaavakkeiden täyttöohjeet
EtusivuTervehdysAjankohtaistaClub InfoMatkatThai InfoPalaute